Het verschil tussen moeten & willen

Gepubliceerd op 2 december 2020 om 10:30

Al enige tijd ben ik er bewust mee bezig. Het moeten van dingen. En al vrij snel was ik erachter: we moeten helemaal niks. Klinkt een beetje simpel, is het ook. Je staat aan het stuur van je eigen leven en bepaald zelf wat je wel of niet wilt doen. Juist ja: wil. Het kan al enorm helpen door überhaupt dit besef te hebben. Het voelt (voor mij in ieder geval) erg beklemmend om dingen te moeten. Maar dingen willen is direct een ander verhaal. Even een klein voorbeeldje: 

> Je moet werken

> Vraag jezelf eens af? Moet dat echt?

> Dan komt er waarschijnlijk een antwoord als: ja, ik moet toch geld verdienen. Anders kan ik mijn huur niet betalen. 

> Oké, dus je wil werken omdat je geld wil verdienen... je wil in een fijn huis wonen.

Je moet helemaal niets

Nogmaals: dit klinkt misschien kort door de bocht, maar het is zo. Je kunt ook op straat gaan leven als een zwerver. Geen belasting betalen, niet werken. Maar dat wil je niet. Je wil werken, geld verdienen zodat je kunt doen waar je (echt) gelukkig van wordt. 

Als je eens gaat bedenken waarom je dingen doet/wilt, maakt dit het zoveel fijner om te doen. Je kunt bijna altijd wel een reden bedenken waarom je het wilt, waarom doe je het anders? En als je echt niets kunt bedenken? Stop er dan mee!

Ga dan eens na hoe je het anders kunt inrichten zodat je wel voelt dat je het echt wilt. Dit is natuurlijk een beetje een mindset dingetje die al snel kan helpen, maar het is uiteindelijk belangrijk dat je echt gaan voelen wat je wilt. Begin eens met dit, en ga dan verder op zoek naar de vraag: waar komt de weerstand vandaan zodat dit eigenlijk voelt als moeten i.p.v. willen. Probeer de komende tijd eens bewust te worden van hoe vaak je zegt dat je iets moet. Stap 1 is om hiervan te maken “ik wil...” of “ik kies ervoor” (kan al erg bevrijdend voelen!) en stap 2 is om te onderzoeken waarom je ervoor kiest en of je ook een andere keuze kunt maken!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.