Goede voornemens of doelen halen, jij kan het!

Gepubliceerd op 5 januari 2021 om 19:09

5 januari, tijd voor een blog over voornemens. Ik heb hier ook een IGTV over opgenomen op Instagram, klik hier om naar mijn Instagram te gaan.

Laat ik ermee beginnen dat ikzelf niet persé heel erg van de goede voornemens ben, maar wél van doelen stellen en ja, dat kan ook voor 1 januari. Waarom ik niet zo ben van de goede voornemens? Dat is vooral omdat ik dan denk: waarom heb je het niet eerder gedaan? Als je bedenkt dat je iets wilt, doe het dan NU, niet straks, dan blijf je uitstellen. Maar goed, daar kom ik later op terug en omdat het zo populair is 'goede voornemens' te stellen, TOCH een blog over goede voornemens. Ik help je graag ''blue monday'' te vermijden! Daarom neem je graag mee in hoe ik het aanpak om je te inspireren anders te kijken naar jouw voornemens en doelen.


Een terugblik op jouw 2020...

Heel belangrijk om eerst te doen: terugkijken en reflecteren op de voorgaande periode. Dat is in dit geval het jaar 2020, maar je kunt zeker ook een ander moment kiezen als je bezig bent met verandering. Het is belangrijk terug te kijken naar de vorige periode en dit af te sluiten. Het klinkt ontzettend overbodig maar is zo belangrijk. Dankbaar zijn voor alles wat het je heeft gebracht maar ook het vergeven en oké zijn met de minder leuke dingen die op je pad zijn gekomen, want alles komt met een reden op je pad, óók de minder leuke dingen, het is alleen aan jou wat je ermee doet en welke lessen je eruit haalt.

Wat is er allemaal op jouw pad gekomen in 2020? Bedenk zowel de fijne als minder fijne dingen en schrijf ze op. Als je het lastig vindt te bedenken, ga dan eens bepaalde onderwerpen af (liefde, wonen, werk, familie, vrienden, bezittingen, etc.) of alle maanden. Wat is er per onderwerp en per maand gebeurd? 

Alles komt met een reden op je pad. Het is alleen aan jou wat je ermee doet en welke lessen je eruit haalt.

Voor de minder fijne dingen, stel jezelf de vraag: wat heb je hier wél aan gehad? Misschien heeft het je inzichten gegeven in wat je niet wilt, waardoor je beter bent gaan beseffen wat je wél wilt. Misschien is iemand je grens over gegaan wat je heeft doen beseffen wat jouw grens eigenlijk is, en heeft het je geholpen om grenzen in de toekomst grenzen durven te stellen, ook op andere onderwerpen. Probeer negatieve ervaringen om te draaien in positieve. Alles wat negatief blijft: vergeef de situatie, de persoon en vooral jezelf. Met wrok koesteren heeft nog nooit iemand iets bereikt. Het gaat om jou en als jij iemand van alles en nog wat kwalijk blijft nemen, blijft het binnen in jou 'zwemmen' en daar word je niet gelukkiger van.

Wees daarnaast dankbaar voor alle lessen die 2020 jou gegeven heeft. Alle mooie momenten met jezelf, met anderen. Alle stappen die je wél hebt durven nemen. Wees trots en houd van jezelf. Want hoe jou jaar ook was: van jezelf houden mag nooit voorwaarden hebben.


Mijn 2020..

Ik kijk met ontzettend veel vreugde terug op mijn afgelopen jaar. De voornaamste reden hiervoor is: ik heb stappen gezet! Niet dat ik dit normaal niet doe, maar echt grote stappen. Een van mijn grootste stappen is geweest: baan opgezegd en gekozen voor het ondernemerschap. Is dit altijd makkelijk? Nee, zeker niet. Ik heb momenten dat ik twijfel, momenten dat ik denk: wat heb ik gedaan?! Maar ik heb vertrouwen in de toekomst en dat mijn intuïtie klopt. Alles waar ik nu doorheen ga, leert mij alweer zoveel over mijzelf. Hoeveel ik aan mezelf heb en mezelf kan motiveren. Heel fijn, want de enige persoon waar je altijd mee bent, dan ben je zelf! 

Wat mij geholpen heeft om deze stap te nemen, is mijzelf de vraag te stellen: wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het doe?

Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het wél doe?

Ik voelde al lange tijd dat ik het wilde proberen, ongeacht de uitkomt. Toch kwamen er constant 'maren' naar boven. Maar ik heb nu een goede baan, maar we zitten in een pandemie, allemaal redenen om het niet te doen. En ja, even luisteren naar je angst is goed - wat wil je angst je vertellen? Maar als je dan alsnog voelt, ik wil dit! Vraag jezelf dan af: wat is het ergste wat mij kan gebeuren? Meestal is dat niet zó erg. Bij mij was het: op zoek naar een baan. O ja, en ten op zichtte van de buitenwereld mezelf verantwoorden. Nou, dat tweede doe ik sowieso steeds minder (happy me!) en dat eerste, och, dat overleef ik ook wel.. 


Tijd om je nieuwe doelen/voornemens wél te halen!

Ik kan een heel boek schrijven (daarom ben ik ook bezig met een online cursus ;)) over dit onderwerp, omdat ik doelen wel of niet behalen zie als iets groters, iets wat in jou zit en wanneer de basis goed zit, je je doelen 100% zal halen. Ik ga het voor nu proberen kort te houden en wat tips te delen wat ik nu zelf gebruik:

1. Be-Do-Have in plaats van Have-Do-Be

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd al hebt. Er moet wat veranderen! En Be-Do-Have is de oplossing. Weet wat jij wilt en zorg dat je je gedraagt alsof je het al behaald hebt, dan komt er wat jij wilt! Draai het dus om versus hoe je het 'normaal' doet. Persoonlijk voorbeeld: ik wil graag mensen inspireren zichzelf te ontwikkelen tot een gelukkiger leven. Ik probeer me te gedragen als iemand die dat al doet, daarom schrijf ik dit artikel, post ik op Instagram en maak in een IGTV. Ik had ook kunnen denken: ik heb niemand die ik inspireer dus doe ik het niet. En wat krijg ik? Wat ik altijd al had: niemand die ik inspireer. Maar door het om te draaien creëer ik een community die het interessant vindt wat ik plaats en ik wordt steeds meer wie ik wil zijn (en raad eens: ik krijg as we speak een reactie: ''mooie en leerzame IGTV'' van iemand). 

2. Neem verantwoordelijkheid over je leven
Wanneer jij alles afschuift op externe factoren, kun jij er niets aan doen en gaat er dus niets veranderen (ook wel de slachtofferrol genoemd). Heel menselijk: maar hij... Ja maar, de situatie is nu zo... Oke, voel even wat je vervelend vindt, dat mag best, MAAR wat kun jij WEL om dichterbij je doel te komen?! Allereerst geloof ik in de law of attraction: alles in jouw leven trek je zelf aan. Klinkt in sommige opzichten niet positief, want die vervelende dingen, nee, die heb ik echt niet zelf aangetrokken. Wel dus, maar niet bewust. Zoals ik al zei, hier kan ik echt een boek over schrijven en ik ga het hier kort houden, maar: zie in dat, en neem verantwoordelijkheid over, ALLES in je leven. Het is jouw leven, jij creëert wat je wilt. Geef jouw macht/power niet uit handen aan anderen, pak het zelf. 

3. Onderzoek je beperkende overtuigingen

Als jij eigenlijk al niet écht geloofd in je doel, ga je het niet halen. Iedereen heeft beperkende overtuigingen en dit kan het aardig lastig maken jouw doel te behalen. Want vanuit een overtuiging komt een gedachte, daaruit komt een emotie, daaruit komt een actie en dan volgt het resultaat. Een persoonlijk voorbeeld is, en ik denk dat veel coaches dit wel herkennen, is het idee dat je als coach alles zou moet weten. Hoe dit kan resulteren:

Overtuiging: Coaches weten alles
Gedachte: Ik moet alles weten voordat ik mensen kan coachen
Emotie: Onzeker, want ik weet niet altijd alles 
Actie: Ik werf geen coachees
Resultaat: ik word geen coach

 

Ik kan hem ook veranderen:

Overtuiging: Als coach blijf je altijd leren, niemand weet alles 
Gedachte: Ik heb voldoende kennis mensen te coachen
Emotie: Zelfverzekerd, het gevoel dat ik mensen kan helpen
Actie: Ik werf coachees
Resultaat: ik coach mensen

Je kunt dit vanuit alle punten doen. Het kan dat je een realiteit hebt die je niet dient, dan kun je deze onderzoeken. Het kan dat je emoties ervaart die je niet dienen, dan kun je het vanuit daar onderzoeken. 

4. Zorg dat jouw voornemen een gevoel/emotie is

10 kg afvallen kan ook als je een been afhakt, maar heb je dan jouw doel bereikt? Nee. Maar wat wil jij qua gevoel bereiken met die -10kg? Misschien je fit en en gelukkig in je lichaam voelen? Dat is een heel mooi doel! Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en dat is juist iets positiefs. Wat zou bijdragen aan je fit en gelukkig in je lichaam voelen? Gezond eten, lekker bewegen. Dat afvallen zal dan vanzelf komen. 

5. Zorg dat je de WAT weet, de HOE ontvouwt zich vanzelf, vertrouw daarop

Eigenlijk kan ik hierbij gelijk mooi aanhaken op punt 4. Zorg dat je weet WAT je weet (je fit voelen) en de HOE komt vanzelf. Soms zijn er manieren die je nog niet eens kent. Zet de intentie en vertrouw op het resultaat (law of attraction). 

Wat hierin ook een plus punt is: als je al helemaal de HOE uitstippelt (je kunt het misschien een beetje doen) en er gaat één ding fout, loop je het risico dat je denkt: zie je wel, het lukt niet. En dat je afhaakt. 

6. Kleine stappen

Zet kleine stapjes om het haalbaar te maken en vooral: zodat je er 100% vertrouwen in hebt dat het lukt. Het is zó belangrijk dat je 100% vertrouwen hebt in wat je doet. 

7. Geniet van het proces

Heel belangrijk! Als je altijd maar bezig bent met 'meer' en 'beter' dan geniet je nooit in het NU.

8. Wat zou jou versie van jezelf doen die al op de plek is die jij wilt bereiken? 

Stel jezelf voor over een periode (bijv. een jaar) en dat je je doel hebt bereikt. Om maar even in de termen van afvallen te praten: jij super fit in je lichaam, je voelt je top. Zou die persoon het erg vinden als ze een chocolaatje gegeten heeft? NEE. Zou die persoon bezig zijn met calorieën tellen? Alsjeblieft niet. Dit is dus in lijn met be-do-have: gedraag je zo en geef niet op bij een kleine tegenslag. Dat zou jouw 'ideale zelf' ook niet doen.

Als je het lastig vind jezelf hiervoor te gebruiken, kun je ook kiezen om een persoon te kiezen die jouw voorbeeld is. Als je het moeilijk hebt, bedenk dan: Wat zou hij of zij doen in deze situatie? 


Jij kan dit, vertrouw er 100% op!

Heel veel succes met het behalen van jouw doelen. Jij kan dit! Geloof in jezelf.

Mocht je graag hulp hierbij willen hebben, check dan mijn coachingstrajecten of stuur me gewoon even een berichtje! 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.