Persoonlijk: ik heb PCOS (en hoe ik aankijk tegen lichamelijke klachten)

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 12:46

Waarom deel ik dit persoonlijke stuk van mezelf? Dat heeft meerdere redenen.

Ik wil graag laten zien hoe ik naar mijn lichaam kijk en de connectie die er is tussen lichaam, geest en ziel.  Dat geldt voor iedere lichamelijke klacht. Dit stuk kan dus interessant zijn voor iedereen die lichamelijke klachten ervaart en hier op een andere manier naar wil kijken.

Daarnaast deel ik het ook specifiek voor vrouwen die in mijn situatie zitten. Om ze te helpen en te inspireren. Ik geloof namelijk dat wij zelf wél iets kunnen doen aan PCOS en dat het wél belangrijk is te kijken naar de oorzaak van PCOS. Vanuit de medische kant (o.a. de dokter) werd ik vrij makkelijk naar huis gestuurd. ''Kom maar terug als je kinderen wilt''. Dit vond ik zo bot. Al begrijp ik het wel: ze kijken puur vanuit de medische kant en ik ben hier totaal niet tegen. Maar ik vind dat we breder mogen kijken. Ik voelde me ontzettend verdrietig en machteloos. 

Ik geef je hierbij mijn kijk op PCOS. Dit is heel persoonlijk en je hoeft het er helemaal niet mee eens te zijn. Voor iedereen werkt wat anders. Maar alles wat je kan helpen, neem het mee!

Ik begin even vanaf het begin.. Ongeveer 2 jaar geleden werd bij mij PCOS geconstateerd. Na 9 jaar stopte ik met de pil en na een jaar was ik nog niet ongesteld. Dit vond ik vreemd. Ik weet dat je even moet 'ontpillen' en dat dit een jaar kan duren. Ik ging naar de dokter die mij doorstuurde naar een kliniek waar ze een echo maakte. Het bleek dat ik PCOS had. Zij legden mij kort uit wat PCOS inhield, de dokter belde mij nog even maar de boodschap was vooral: niks aan de hand. Kom maar terug als je kinderen wilt. 

''Kom maar terug als je kinderen wilt''

Ik zal even kort uitleggen wat PCOS inhoudt:

PCOS staat voor Polycysteus Ovarium Syndroom. Het is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden. Vrouwen met PCOS zijn vaak gewoon vruchtbaar en hebben soms wel een eisprong. Echter kan het lastig zijn met zwanger worden, omdat de eisprong minder vaak is. Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, cysten. PCOS schijnt vooral voor te komen bij vrouwen met overgewicht. Vrouwen die aanleg hebben voor PCOS, krijgen symptomen als ze dikker worden. Mocht je zwanger willen worden dan kun je naar de huisarts voor hormoonpillen waardoor je wel een (regelmatige) eisprong kunt krijgen.

Niks aan de hand dus...?! Nou, voor mij wel, dat was je geloof ik al duidelijk. Voor mij voelt het zo: mijn lichaam werkt niet zoals het zou 'moeten' werken. En: mijn lichaam wil mij iets vertellen! Maar wat..?

Mijn lichaam wil mij iets vertellen.. Maar wat?

Op onderzoek uit dus. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat 5 tot 10% van de vrouwen PCOS heeft en misschien nog wel meer die zich hier niet van bewust zijn. Hoe PCOS precies ontstaat is niet bekend maar vaak is de hormoonhuishouding uit balans, vaak maakt een vrouw met PCOS meer mannelijk hormoon aan, ook wel testosteron genoemd. Veel vrouwen met PCOS hebben ook overbeharing (zoals mannen) maar gelukkig heb ik dat niet. Ik merkte het eigenlijk aan niets, behalve mijn uitblijvende ongesteldheid.

Maar goed, te veel mannelijke hormoon dus. Na overleg met mijn moeder, die van beroep energetisch therapeut is en hetzelfde tegen de connectie tussen lichaam, geest en ziel aankijkt als ik, kwam ik tot de volgende ontdekkingen:

- Met PCOS komen je eitjes niet vrij. En heel letterlijk genomen: ik kon mijn ei ook niet kwijt in bijvoorbeeld mijn werk.

- Ik stond letterlijk veel 'mijn mannetje' zowel prive, maar vooral zakelijk

Na wat gesprekken met vrouwen die ook PCOS hebben, zag ik overeenkomsten tussen de levensstijl van hen en mij. Op internet vind je veel over moeten afvallen, maar iedereen die ik ken met PCOS, is juist hartstikke fit en getraind. De overeenkomsten zitten hem voornamelijk in:


- Altijd hard werken, veel van jezelf verwachten en vragen
- Bijna geen tijd en rust voor jezelf nemen
- Veel (bijna iedere dag) sporten; en dan voornamelijk veel krachttraining 
- Veel hun “mannetje” staan binnen hun beroep 

 

Na wat verder onderzoek over mannelijke versus vrouwelijke energie (dat artikel kun je hier vinden) besefte ik mij ook dat wij als vrouwen (vaak) onze vrouwelijke kant naar de achtergrond schuiven. 

Mijn eigen 'onderzoek' heeft inzichten gegeven wat mijn lichaam mij misschien wil vertellen. Er is vast nog véél meer én heel belangrijk: ieder lichaam is anders, dus dit zegt niet dat jouw lichaam dit ook wil vertellen. Luister naar je eigen lichaam en ga op eigen onderzoek uit. Ik denk dat mijn lichaam mij voornamelijk wil vertellen:

- Luister naar je  jezelf, naar je lichaam en je grenzen

- Omarm je vrouwelijke kant, je emoties, je zachtheid. Je hoeft niet altijd je mannetje te staan. Sta je vrouwtje!

- Zoek iets waar je je ei in kwijt kunt (Go Heart Flow Hard op dit moment!)

Verder ben ik mij aan het verdiepen in de Law of Attraction en geloof ik ook dat daar iets in zit in combinatie met ziekte. De Law of Attraction zegt: je trekt aan wat je uitzendt. Dus alles wat jij in je leven hebt, heb je aangetrokken, ook ziekte. Dit klinkt wat hard en wellicht schiet je nu in de verdediging. Ik zou in eerste instantie ook willen zeggen: tuurlijk heb ik PCOS niet aangetrokken, ik wil dat toch niet hebben! Maar, door er anders naar te kijken en mijn manier van leven te analyseren (zoals bovenstaand), besef ik mij dat ik wel degelijk zelf PCOS heb aangetrokken. Ik lees ondertussen boeken die beweren dat zelfs kanker op deze manier te genezen is. Ik ben hier geen specialist in dus ga ik ook zeker geen uitspraken over doen, ik deel alleen graag mijn visie in de hoop je te kunnen helpen. Ik ben helemaal niet tegen medische zorg maar denk wel dat een combinatie belangrijk is. Wat heb je te verliezen?


Mocht je zelf PCOS hebben, je mag mij altijd een berichtje sturen! Erover praten met gelijkgestemden is fijn. Mocht je dieper in willen gaan op je lichamelijke klachten, ik ben bezig met zowel een training als een workshop opzetten waarin dit naar voren komt, maar ook 1-op-1 sessies zijn mogelijk. Verdiep je daarnaast vooral in gratis inspiratie, die is er zoveel te vinden! 


PS. Voor de vrouwen die zelf PCOS hebben, een kleine tip:

De natuurlijke supplementen van Holland en Barrett: Agnus Castus. Na een maand van het slikken van deze supplementen was ik voor het eerst weer (natuurlijk) ongesteld. Ik heb nog geen regelmatige cyclus, maar het gaat steeds beter!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.