Hoe vind ik een coach die bij mij past?

Een coach vinden die bij je past, het lijkt niet altijd makkelijk. Er is zoveel aanbod! Hoe weet je nu of de coach bij jou past? Ik geef je wat tips.

Het aller, aller belangrijkste is: hoe voel jij je bij deze persoon. Ken je de persoon nog niet? Hoe voel je je dan bij het lezen van de website, het zien van foto's etc.? Dus nog even niet teveel denken ''dit past wel, dit past niet'' maar gewoon even ouderwets op je onderbuikgevoel vertrouwen. Binnen zowel persoonlijke coaching, (online) trainingen, workshops, eigenlijk alles binnen zelfontwikkeling en persoonlijke groei, is dat zo ontzettend belangrijk. 

Voelt het goed? Ga dan eens na: naar welke vormen en soorten van coaching zijn er allemaal en waar ben ik op zoek? 

Voor de ene is een 1-op-1 sessie het prettigst, maar uit ervaring weet ik bijvoorbeeld dat je ook ontzettend veel kunt halen uit online trainingen (eventueel met een online community) of trainingen en workshops met een groep(je). Dit hangt ook weer een beetje aan de zwaarte van jouw jouw thema. Merk je dat je bijvoorbeeld een groot trauma hebt opgelopen, dan heb je waarschijnlijk meer baad bij 1-op-1 coaching. Je hebt ook nog een verschil tussen een coach en een psycholoog, ik zou beide mogelijkheden onderzoeken omdat het niet heel zwart-wit te zeggen is welke persoon wat bij jou kunt doen. 

Wat ook heel belangrijk is: hoe staat de coach in het leven? Je kunt bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een holistisch, meer spirituele coach of een coach die juist meer wetenschappelijk onderlegd is. Hierin is het ook ontzettend belangrijk dat je zoekt wat bij jou past. Zelf ben ik redelijk spiritueel, dus ik zou altijd kiezen voor een spirituele coach. Echter hoeft het voor mij ook weer niet met hele ceremonie's etc. Ik zou een coach zoeken die vergelijkbaar is met hoe ik in het leven sta. Dit kun je vaak al wel zien aan de website en (misschien) Instagram van de coach. 

Verder zou je nog kunnen selecteren op prijs en woonplaats van de coach. Zelf probeer ik hier zo min mogelijk op te selecteren. Reizen is voor mij geen probleem als ik weet dat deze persoon mij echt verder kan helpen. Echter vind ik online trainingen en communies ook altijd weer heel fijn om lekker in mijn eigen omgeving mijn ontwikkeling door te maken. Het voelt vertrouwd. 

Op de prijs let ik persoonlijk (bijna) niet. Als het goed is ga je zoveel meer uit de coaching halen dan het geld wat je erin steekt. Houd in je achterhoofd: coaching is iets waar je je hele leven profijt van hebt, een investering voor het leven. Met gemak geeft men soms 100 euro voor een paar schoenen uit, die na een jaar versleten zijn. Maar voor een coach 100 euro voor een sessie is dan ineens veel. Daar ben ik het niet mee eens. Voel wel of de prijs voor jou het juiste is. Je kunt natuurlijk ook wat coaches met elkaar vergelijken. (Online) trainingen en workshops zijn vaak iets goedkoper dan een 1-op-1 traject en daar hoef je zeker niet minder uit te halen. Kijk hierin dus ook weer: wat past bij jou.

Mocht je een 1-op-1 traject willen gaan volgen bij een coach, zorg dan dat je altijd eerst een (telefonisch) kennismakingsgesprek met de coach doet. Voel hierbij of het écht de persoon voor jou is. Een klik van beide kanten is heel belangrijk en durf ook open te zijn met jouw vragen en opmerkingen. Als het niet klikt is het zowel voor de coach als voor jou niet fijn om samen te werken.

 

En allerlaatste zou ik je willen aanraden: verdiep je in persoonlijke ontwikkeling. Ga boeken lezen die bij je passen, blogs lezen, podcasts luisteren, Instagram accounts volgen van mensen die je inspireren, etc. Dit kan al zoveel doen!

Hier vind je een artikel van mijn favorieten van 2020. 

Vraag, opmerking of meer weten? Laat het weten en met veel liefde ontvang je binnen 24 uur een reactie terug!