Soorten coaching

Er zijn talloze soorten van coaching. Hiermee bedoel ik vooral het type onderwerp waar het over gaat. Als je kijkt naar vormen van coaching gaat het meer over de aanpak. 

Wat belangrijk is om in je achterhoofd te houden, is dat bij welke vorm van coaching dan ook, het belangrijk is om naar de basis te kijken. Hiermee bedoel ik jouw ultieme, diepere verlangen. Je kunt wel naar een loopbaancoach, maar als jij nog niet écht hebt durven toegeven wat jij diep van binnen wilt, heeft het niet veel zin. Je bent dan gaten aan het vullen in plaats van zoeken naar de oorzaak. Misschien verlang jij wel ontzettend naar vrijheid en is dat het allerbelangrijkste voor jou. Misschien is dat voor jou wel iets wat jij perse belangrijk vindt in je baan. Het verschilt natuurlijk per coach hoe diep hij of zij graaft en wat de aanpak is. Voel dus goed wat er bij jou past, dat is namelijk voor iedereen heel persoonlijk. Ik raad altijd aan om eerst naar jezelf te kijken, jezelf als persoon goed te leren kennen. Te onderzoeken (evt. samen met een coach) naar wat jij nu echt wilt in het leven. Hier kunnen boeken, podcasts en (online) trainingen je bijvoorbeeld ook al heel erg mee helpen! 

Hieronder zet ik de meest voorkomende soorten coaching uiteen waarbij het vooral gaat om de doel van het gesprek. Uiteraard zijn er nog veel meer coaches. Google er lekker op los om te onderzoeken welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Life coach

Life coaching gaat eigenlijk over alles is je leven, maar vooral het persoonlijke vlak. Omdat je meestal een groot deel van je leven is, wordt ook dit vaak meegenomen binnen het coachingstraject. Vaak kiezen mensen voor dit soort coaching als ze 'vast lopen' in het leven maar niet precies weten waar dit vandaan komt, als ze grote vraagstukken hebben in het leven of voelen dat er meer uit het leven te halen is. Je kunt deze vorm ook heel goed gebruiken als je wél goed in je vel zit, maar voelt dat er meer is of dat het anders kan.

Burn-out coach

Bij een burn-out coach ontdek je waar je stress van krijgt en hoe je beter kunt omgaan met stress. Het doel van het traject is vermindering van je spanningsklachten en zo snel als verantwoord is terugkeren naar werk of een andere levensinvulling.

Loopbaan coach

Loopbaancoaching is gericht op het beroep van mensen. Ze overwegen een nieuwe stap op werkvlak maar weten niet precies hoe en wat. Het kan ook zijn dat ze binnen hun huidige werk net wat anders willen.

Business- of ondernemers coach

Business coaching is voor mensen die hulp nodig hebben bij hun zakelijke doelstellingen. Dit kan heel uiteenlopend zijn. Denk aan het opstarten van je bedrijf, het uitbouwen, het genereren van meer klanten, marketingtools, website, etc. denk vooral aan het meer commercieel succesvol maken van de organisatie. 

HSP coach

HSP staat voor Hoog Sensitief Persoon. Er zijn heel veel mensen HSP en hier kan coaching ontzettend bij helpen. Je leert wat HSP precies is en hoe je er het beste mee kunt omgaan. 

Money mindset of budget Coach

Dit type coach helpt je met alles wat met geld te maken heeft. Het kan dat jouw gedachten over geld beperkend werken of dat jij beter met geld wilt leren om gaan. Hier helpt de coach je bij. 

Relatiecoach

Een coach die je helpt bij je relatie. Besef je hierbij: het gaat om twee individuen, dus bij relatiecoaching gaat het ook heel erg over de personen apart. Mocht je relatiecoaching een te grote stap vinden, kun je er ook voor kiezen om eerst beide apart een coachingstraject te volgen.

 

Vraag, opmerking of meer weten? Laat het weten en met veel liefde ontvang je binnen 24 uur een reactie terug!