Vormen van coaching

Er zijn verschillende vormen van coaching en met vorm bedoel ik: de manier van de coaching. Soorten coaching is weer wat anders, verdiep je hier ook eventjes in. Het belangrijkste is dat jij een coach vindt die bij jou past.

Geen vorm van coaching of zelfontwikkeling is goed of fout. Zoals ik altijd zeg: binnen zelfontwikkeling en persoonlijke groei is het belangrijk dat jij een vorm kiest die voor jou goed voelt. 

Ik zet hier een aantal vormen uiteen.

1-op-1 sessies

Dit is misschien wel de meeste bekende en gangbare vorm van coaching, 1-op-1 sessie(s) of trajecten met een coach. Het voordeel hiervan is dat er persoonlijke aandacht is voor jou. Als je echt met een heel zwaar thema kampt, kan 1-op-1 coaching een hele prettige manier zijn om echt even diep te graven. Je kunt ook beginnen met een van de andere vormen en later verder gaan in 1-op-1, alles is mogelijk!

Training of opleiding 

Een training of opleiding volgen is vaak over een bepaald onderwerp. Het leuke hiervan is dat je met een groep bent die allemaal met hetzelfde bezig zijn, ook wel 'like-minded'' mensen genoemd. Je leert ontzettend veel van elkaar en ontmoet nieuwe mensen. Een groepsdynamiek kan heel bijzonder zijn. Daarnaast weet je vaak redelijk duidelijk wat het doel van de training is en waar je je in zal gaan ontwikkelen.

Workshops

Workshops zijn ook ontzettend leuk. Het is vaak over één specifiek thema en niet een heel lang traject. Dit is vaak een mooie combinatie met andere vormen of als je juist van één specifiek onderwerp iets wilt weten. Het voordeel is vaak ook dat je wat minder tijd en geld hieraan kwijt bent. 

Voice coaching

Voice coaching is coaching op afstand via spraakmemo's/voicememo's via Whatsapp. De voordelen hiervan zijn hele snelle coaching & ontwikkeling. De coach reageert vaak snel op jouw vraagstukken. Je krijgt oefeningen tussen de sessies door waar je zelf mee aan de slag kunt. Als je ergens tegenaan loopt dan kun je direct een voicememo sturen vanuit jouw emotie/gevoel op dat moment, en je hoeft niet te wachten tot de volgende sessie. Je kunt het doen tijdens een wandeling of wanneer je ook wilt tijdens jouw me-time moment. Vaak is dit ook iets goedkoper.

Online training en coaching

Vroeger dacht ik altijd dat offline veel beter zou zijn, maar hier ben ik echt op terug gekomen. Ik heb beide ervaren en het ligt net aan het doel wat je wilt bereiken. Persoonlijk vond ik online ontzettend prettig. Je kunt de training op je eigen tempo volgen en vaak zitten er iets van (live) Q&A's en vragensessies bij, waarbij je vragen van zowel jezelf als je medecursisten hoort. Je zit direct in een groep met mensen die allemaal met hetzelfde bezig zijn en hier kun je ook contact mee blijven houden. Omdat het al online is, is de kans ook groter dat dit gebeurd. Je hebt geen reistijd en het is vaak iets goedkoper dan bijvoorbeeld 1-op-1 sessies. Beide hebben voordelen en een combinatie is vaak ook heel mooi om te doen. 

 

En allerlaatste zou ik je willen aanraden: verdiep je in persoonlijke ontwikkeling. Ga boeken lezen die bij je passen, blogs lezen, podcasts luisteren, Instagram accounts volgen van mensen die je inspireren, etc. Dit kan al zoveel doen!